Djurvänliga skönhetsprodukter

Vad innebär Cruelty-free?

Cruelty-free är en benämning på produkter som inte skadar eller dödar djur. Produkter som testas på djur är därför inte cruelty-free eftersom djurtestning skadar och dödar miljontals djur varje år. Testerna görs bland annat på kaniner, marsvin, hundar och råttor och de kan tvingas att äta eller inhalera sminkingredienser alternativt få substanserna insprutade i ögon och öron. Vanligen blir djuren utsatta för detta varje dag under en period på 28-90 dagar innan de slutligen dödas och obduceras. Kinas lagar säger att allt importerat smink måste testas på djur, det betyder att för att ett företag ska få sälja sina produkter i Kina måste de testa dem på djur.

För att ett företag ska kunna räknas som cruelty-free kan de alltså inte sälja sina produkter i Kina. Många företag väljer ändå att sälja sina produkter där och bidrar därför till att miljontals djur torteras och dödas. Vi kan inte stå bakom ett enda företag som bidrar till djurtestning och uppmanar därför alla att välja alternativ som är cruelty-free. Det finns minst lika bra produkter hos företag som är cruelty-free och framför allt kan du bunkra upp din sminkkollektion utan det minsta dåligt samvete.

Every product, every action, and every lifestyle decision can be a choice to harm less.

Zoe Weil i The Animals’ Agenda

Ett djurvänligt Instagramflöde

En mascara från Lumene som ger dig vackra fransar med mycket volymEn setting spray gör att sminket smälter ihop bättre samtidigt som hållbarheten ökarCruelty-free